CHEMICZNY SHERLOCK HOLMES
Zapraszam do zabawy w chemicznego Sherlocka Holmesa.
Na blogu, w tym i w następnym wpisie, na naszym fanpage'u TUTAJ oraz na tablicach:
na korytarzu na 1 piętrze
oraz w gabinecie chemicznym - znajdziecie tropy.
Tropy pozwolą Wam rozwiązać zagadkę!
Tropy na blogu:
Czego nie wiecie o Pepsi coli!
Pepsi cola [trop] po raz pierwszy wprowadzona w roku 1896 jako napój leczniczy, została nazwana od dwóch składników - pepsyny (enzym trawienny) i orzechów koli. W roku 1931 firma zbankrutowała. Nowy właściciel zmienił przepis tak, by napój bardziej przypominał odnoszącą sukcesy Coca-colę [trop].
Zarówno Coca-colę jak i Pepsi-colę słodzi się cukrem lub aspartamem [trop]. W procesie metabolizmu 1g aspartamu dostarcza 4 kcal, natomiast gram sacharozy (zwykłego cukru) 3,9 kcal, a więc ich wartość energetyczna jest bardzo zbliżona. Jednak aspartam jest w przybliżeniu 200 razy słodszy od sacharozy, więc jest przyjmowany w znacznie mniejszych dawkach.
A skoro o tych napojach mowa, to zawierają one kofeinę [trop]. Tak! Tę samą, jaką zawiera kawa. Czy zastanawialiście się kiedyś, po co roślinom jest potrzebna kofeina?
We wtorek pojawią się na blogu kolejne tropy dla Was!